Λεϊσμανίωση

Λεϊσμανίωση

Λεϊσμανίωση

Η λεϊσμανίωση (καλά αζάρ στην ανθρώπινη μορφή) είναι νόσημα που προκαλείται από την leishmania, ένα παράσιτο του αίματος. Η μετάδοση του παρασίτου γίνεται κατά κόρον μέσω σκνίπας η οποία και το μεταφέρει από τον ασθενή σκύλο στον υγιή. Υπάρχει και η δυνατότητα της μετάδοσης με μετάγγιση αίματος ή και από την μαμά στο έμβρυο αλλά είναι πολύ πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Τι προκαλεί: το νόσημα είναι πολυπαραγοντικό, δηλαδή προκαλεί ποικιλία βλαβών με κυριότερες τις δερματικές, τις νεφρικές, τις ηπατικές και τις σκελετικές στις αρθρώσεις.

Πώς θα το καταλάβω; οι πιο συχνές αιτίες που εξετάζουμε έναν σκύλο για λεϊσμανίωση είναι η απώλεια βάρους, τα δερματικά προβλήματα (κακή όψη τριχώματος, πληγές,) και ο πυρετός.

Πώς γίνεται η διάγνωση; με ένα τεστ αίματος στο ιατρείο σε ελάχιστο χρόνο.

Θεραπεύεται; Ναι. Υπάρχουν φάρμακα που σταματάνε την εξάπλωση του νοσήματος και σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως αν διαγνωστεί εγκαίρως, η ζωή του σκύλου συνεχίζεται κανονικά.

Υπάρχει πρόληψη; Ναι, όχι 100%. Υπάρχουν φάρμακα που προλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό το νόσημα. Αυτά είναι σε μορφή εμβολίου και σιροπιού. Μεγάλης σημασίας είναι η πρόληψη των τσιμπημάτων από σκνίπες με χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών (περιλαίμιο-αμπούλα).

Συμπέρασμα: λόγω της σοβαρότητας και συχνότητας του νοσήματος συστήνεται ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με εξέταση αίματος, ώστε αν διαγνωστεί να γίνει έγκαιρη θεραπεία.