Διροφιλαρίωση

Διροφιλαρίωση

Διροφιλαρίωση

Η διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) είναι νόσημα που προκαλείται από ένα παράσιτο του αίματος, την dirofilaria. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω του κουνουπιού. Είναι νόσημα που εμφανίζεται αρκετά συχνά και αποτελεί κίνδυνο ιδίως τους θερμούς μήνες. Προσβάλει κυρίως τον σκύλο αλλά έχει αναφερθεί και στην γάτα.

Τι προκαλεί: το παράσιτο έχει την μορφή σκουληκιού. Τα ενήλικα αναπτύσσονται στην καρδιά και οι προνύμφες κυκλοφορούν στα αγγεία. Προκαλεί συσκολία στην λειτουργία της καρδιάς και σε προχωρημένο στάδιο και των πνευμόνων. Οι προνύμφες αν σκοτωθούν μαζικά μπορούν να προκαλέσουν έμφραγμα.

Πώς θα το καταλάβω; η πιο συγκεκριμένη αφορμή είναι ο πυρετός και η εξουθένωση κατά την άσκηση ευκολότερα από ότι παλαιότερα.

Πώς γίνεται η διάγνωση; με τεστ αίματος στο ιατρείο σε ελάχιστο χρόνο.

Θεραπεύεται; Ναι εφόσον βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Η θεραπεία είναι δύσκολη, χρονοβόρα (περίπου 4 μήνες), ακριβή και ενέχει κινδύνους. Με τις σωστές οδηγίες η εξέλιξη μπορεί να είναι εξαιρετική.

Υπάρχει πρόληψη; Ναι, με την τακτική χορήγηση κατάλληλου αντιπαρασιτικού σκευάσματος το νόσημα προλαμβάνεται 100% χωρίς παρενέργειες.

Συμπέρασμα: η διροφιλαρίωση είναι νόσημα δύσκολο και επικίνδυνο. Από την στιγμή που υπάρχει πρόληψη την τηρούμε κατά γράμμα για να μην χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε.