Στείρωση

Στείρωση

Στείρωση

Ως στείρωση αναφέρουμε τη χειρουργική επέμβαση με την οποία το κατοικίδιό μας θα πάψει να είναι ικανό να αναπαραχθεί. Είναι μία από τις πλέον υπεύθυνες αποφάσεις ενός κηδεμόνα κατοικιδίου, μέσω της οποίας προσφέρει καλή υγεία και πρόληψη στο ζώο του.

Στο θηλυκό ζώο η επέμβαση πραγματοποιείται στην κοιλιά του ζώου και περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας (ωοθηκυστερεκτομή), ή μόνο των ωοθηκών (ωοθηκεκτομή).
Στο αρσενικό ζώο η επέμβαση πραγματοποιείται στο όσχεο (γάτος) ή στην περιοχή ανάμεσα στο πέος και το όσχεο (σκύλος) και περιλαμβάνει την αφαίρεση των όρχεων.

Τα οφέλη της στείρωσης είναι πολλά:

1) Το κατοικίδιό μας θα πάψει να είναι γόνιμο, με αποτέλεσμα να μην έχει τάση προς αναπαραγωγή, προς διαφυγή, δεν θα ελκύει αρσενικά εφόσον είναι θηλυκό, δεν θα έχει το στρες της περιόδου του οίστρου, δεν θα ψεκάζει εντός και εκτός σπιτιού.

2) Όσον αφορά τα θηλυκά ζώα, μετά τη στείρωση εκμηδενίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης πυομήτρας η οποία είναι μία δυνητικά θανατηφόρος φλεγμονή της μήτρας και οφείλεται στον ορμονικό κύκλο. Επίσης, εφόσον η στείρωση γίνει μέχρι και τον τρίτο οίστρο, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία και κατά 100% η ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών και της μήτρας (στην ωοθηκυστερεκτομή)
3)Όσον αφορά τα αρσενικά ζώα, μετά τη στείρωση εκμηδενίζεται η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των όρχεων. Επίσης μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και παραπροστατικών κύστεων, όπως και καρκίνου των παραπρωκτικών σάκων. Τέλος, μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα περινεϊκής κήλης και ορισμένων ορμονολογικών νοσημάτων που σχετίζονται με τις ορμόνες των όρχεων.

Στη χώρα μας η στείρωση πραγματοποιείται με το ζώο να έχει φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία. Αυτό είναι κάτι που διαφέρει κατά πολύ μεταξύ των διαφόρων φυλών, ρωτήστε μας ώστε να ενημερωθείτε για το δικό σας κατοικίδιο. Όσον αφορά τον θηλυκό σκύλο, πρέπει να περάσει ένας τουλάχιστον μήνας από το τέλος του τελευταίου οίστρου (η λεγόμενη «περίοδος»). Για το αρσενικό δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί εφόσον έχει ενηλικιωθεί.

Ως χειρουργείο, η στείρωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Συστήνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος του ζώου μας, μερικές ημέρες πριν το χειρουργείο, ώστε να είμαστε σίγουροι για την κατάσταση του οργανισμού του.

Στο Κτηνιατρείο Αλέξανδρου Μακαρονά, η επέμβαση πραγματοποιείται με σύγχρονα μέσα και μόνιμο έλεγχο ζωτικών λειτουργιών διεγχειρητικά με monitor.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα συνεργασίας με εξειδικευμένο αναισθησιολόγο, εφόσον ζητηθεί.

Ενημερωθείτε στο Κτηνιατρείο μας για τη στείρωση και ζητήστε να γίνει ο προγραμματισμός του χειρουργείου, ώστε να προσφέρετε ένα μεγάλο δώρο στο κατοικίδιό σας.